rt roeffe logo

Roeffe Haensen – proprietarul unui atelier de fierarie din landul Suedez Skåne in apropiere de Malmo – a pus pentru prima oara bazele unui sistem de tip roliu pentru ridicarea si coborarea imenselor usi de hambar suedeze in anul 1782.

 

Provenind dintr-o familie de fierari suedezi cu un puternic spirit practic, Roeffe cauta sa isi ajute colegii din celelalte bresle cu diferite solutii ingenioase pentru a le usura munca.

 

A ramas celebru dupa ce, in iarna anului 1782, remarcand ca usile de hambar nu se puteau deschide spre exterior din cauza mormanelor de zapada proaspat adunate in urma viscolului, a propus fermierilor din partea locului o solutie cu totul noua prin care usile se deschid in plan vertical.

 

Folosind un sistem de scripeti care sa contrabalanseze greutatea usilor masive din stejar armat cu fier, Roeffe a reusit sa ofere fermierilor posibilitatea de a intra cu utilaje masive in hambare chiar si in perioada iernii fara a fi necesar sa dezapezeasca accesul.

 

Ideea lui Roeffe a fost preluata de diferite grupuri industriale in perioada de avant din secolul XIX si XX care au consacrat Suedia in industria otelului, insa numele lui a ramas simbol al ingineriei suedeze pana in ziua de azi.